جمعه - ۷ اردیبهشت - ۱۴۰۳

            

پل های ارتباطی :

dadgostaran.iran@gmail.com  

09196231726  

مخالفان روحانی و پافشاری بر راهبرد حذفی

تهران- دادگستران - رییس جمهوری از ابتدای کار در راس دولت یازدهم تاکنون به شکلی مستمر هدف حملات مخالفان و رویکرد حذفی آنان قرار داشته است؛ رویکردی که حتی بارها حضور روحانی در مجلس خبرگان را نیز نشانه رفته است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری دادگستران، گرایش مخالفان و رقبای سرسخت دولت در هفته های اخیر آشکارا به سمت تخریب و هدف قرار دادن شخص رییس جمهوری بوده و بخش عمده تلاش سیاسی و رسانه ای آنان به این نیت اختصاص یافته است.
نکته قابل تامل در این زمینه، پافشاری بر راهبردی است که پی ریزی آن در دولت پیشین صورت گرفت و به دنبال خارج ساختن رقیب از گردونه رقابت های سیاسی بود
این تلاش ها در ماه های منتهی به انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری به اوج خود رسید و از سوی دسته ای از مخالفان سناریوهایی چون خود انصرافی روحانی از نامزدی انتخابات بخاطر نگرانی از شکست و فشار اطرافیان وی برای کناره گیری از رقابت انتخاباتی ساخته، پرداخته و منتشر شد.
به جز این، تلاش های حذفی مخالفان، طرح درخواست رد صلاحیت روحانی برای نامزدی انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری از شورای نگهبان را به دنبال داشت که در نهایت این سناریوها به بن بست رسید
تازه ترین سودای کنار زدن روحانی از عرصه سیاست و عالی ترین جایگاه اجرایی کشور از ابتدای بروز اعتراضات هفته دوم دی ماه کلید خورد. شایعه اعلام استعفای رییس جمهوری در جلسه با روسای کمیسیون های مجلس و همزمان، انتشار بیانیه ای بی شناسنامه منتسب به گروهی از دانشجویان دانشگاه های تهران در اعتراض به رییس جمهوری و درخواست کناره گیری وی از مهمترین اقدامات در این زمینه بود.
چند روز پیش از آن نیز یکی از تریبون داران تندرو مخالف دولت با انتقاد شدید از توافق هسته ای محاکمه قضایی رییس جمهوری، وزیر امور خارجه و دبیر شورای امنیت ملی را خواستارشده بود. به راه افتادن تجمعات اعتراضی اما آنچنان که اشاره شد عملکرد اقتصادی دولت را به اصلی ترین دست افزار حمله به راس دستگاه اجرایی کشور مبدل ساخت.
کوتاه زمانی پس از اجرای طرح موهوم و بی نتیجه استعفای رییس جمهوری، حمایت روحانی از حق اعتراض مردم و تاکید وی بر پرهیز برخی چهره ها از کاربرد توصیفات ناهمخوان با شان شهروندان که هفته گذشته در آیین اختتامیه نهمین جشنواره بین‌المللی فارابی صورت گرفت، برخی را به واکنش و تلاش برای فضاسازی علیه رییس جمهوری واداشت.
در همین راستا یکی از منتقدان شناخته شده دولت در صفحه شخصی خود با تحریف و تقطیع بخش هایی از سخنرانی هجدهم دی ماه روحانی در جمع وزیر و معاونان وزارت امور اقتصاد و دارایی، سخنانی را در باب نقد ائمه معصومین به رییس جمهوری نسبت داد.
با وجود تکذیب چنین سخنانی از سوی دفتر رییس جمهوری، حملات طرح ریزی شده به رییس جمهوری ادامه یافت و مخالفان حتی چنین وانمود کردند که این تکذیبیه به معنای عقب نشینی دولت از مواضع پیشین بوده است
طیف ها و نخبگان سیاسی تندرو پس از ناکامی های متعدد در پیشبرد پروسه کناره گیری رییس دولت، جایگاه و مسوولیت وی در مجلس خبرگان را نشانه گیری کردند. نکته قابل تامل اینکه باز هم نامه ای منتسب به برخی تشکل های دانشجویی محور تقلای مخالفان قرار گرفت
بر این اساس، گروهی موسوم به دانشجویان بسیجی پنج دانشگاه آزاد، در نامه ای خطاب به دبیر شورای نگهبان صلاحیت علمی و اجتهادی رییس جمهوری را برای عضویت در این مجلس زیر سوال بردند؛ اقدامی که در ایام انتخابات مجلس شورا و خبرگان رهبری در بهمن ماه ۹۴ نیز از سوی تشکلی دیگر صورت گرفت و برخی در راستای رد صلاحیت روحانی دست به انتشار بیانیه اقدام کردند.
صرف نظر از بی پایگی ادعاهایی که مبنای دور تازه حمله به روحانی در مقام رییس جمهوری و عضو مجلس خبرگان رهبری قرار گرفته، تواتر رویکردهای حذفی مخالفان، آن را به شکل راهبرد سیاسی آنان به نمایش گذاشته است.
در تشریح اصلی ترین دلایل شکل گیری این راهبرد می توان به غلبه فضای سلبی بر گفتمان و عمل سیاسی تندروترین منتقدان مشی اعتدالی اشاره کرد؛ وضعیتی که سبب شده در اردوگاه رقیب، حتی طرح ایده هایی چون تشکیل دولت در سایه به جای ارایه و پیگیری بدیل عملی در حوزه های گوناگون تصمیم سازی و سیاستگذاری، به نوعی رفتار واکنشی در برابر تصمیمات و اقدامات دولت محدود شود.
در این اردوگاه، ضعف فرایند نقد، مصادره به مطلوب مفهومِ آن، دوری از واقعیات اداره اجرایی کشور، حاکمیت برخی دیدگاه های متصلب و بی بهرگی از کارنامه یا پیشینه ای مشخص از جمله دلایلی است که پیشبرد رقابت پایاپای و عادلانه را دشوار ساخته است و به رفتارهای حذفی در عرصه سیاسی شکل و جهت داده است؛ رفتارهایی که اکنون نزد مخالفان روحانی پرتکرار شده و وضعیتی راهبردی یافته است